Istoria Jocurilor Olimpice Moderne

Istoria Jocurilor Olimpice Moderne

Parisul va intra în istoria Jocurilor Olimpice moderne printr-o nouă ediţie, ce se va desfăşura în această vară. O să trecem în revistă cum s-a ajuns la această ediţie şi care sunt principalele repere ale acestei competiţii. După ce am aflat povestea Jocurilor Olimpice Antice, a venit vremea să vorbim şi despre Jocurile Olimpice Moderne.

Revenirea acestei competiţii se datorează baronului Pierre de Couberttin. Acest francez a fost mare iubitor al sportului fiind arbitru de rugby. În anul 1924 a susţinut o conferinţă la Sorbona în cadrul căreia el a propus ca Jocurile Olimpice să fie reluate. Toţi cei prezenţi la respeciva conferinţă, peste 2000 de participanţi au fost deacord cu ideea lui Pierre de Couberttin. Propunerea acceptată a fost ca Jocurile Olimpice să se desfăşoare odată la 4 ani şi în ţări diferite. În discursul său de la conferinţa ce a avut loc la Sorbona, părintele jocurilor olimpice a spus: ,,Jocurile Olimpice sunt o lecţie de folosofie pe care umanitatea şi-o dă însăşi. Olimpada reflectă fericirea, perfecţiunea şi dragostea. Datorită ideei sale Pierre de Couberttin a primit funcţia de secretar general în cadrul comitetului Internaţional Olimpic. Această instituţie a fost infiinţata tot acum.

Prima ţară aleasă să găzduiască Jocurile Olimpice a fost chiar Grecia. În anul 1986 a avut prima ediţie a Jocurilor Olimpice Moderne. La această ediţie a Olimpiadei numărul de sportivi a fost unul redus comparativ cu numărul de astăzi dar foarte mare pentru acele vremuri. Au participat 241 de sportivi din 14 ţări. Aceştia s-au întrecut în 43 de probe din 9 sporturi diferite. OLimpiada a fost deschisă pe 25 martie, chiar când se sărbătoreşte ziua independenţei Greciei. Atunci a fost intonat pentru prima dată şi imnul olimpic.

Jocurile Olimpice din 1900

A fost prima ediţie ce a avut loc în afar Greciei, desfăşurându-se la Paris. Aceasta a fost una dintre cele mai lungi ediţii în condiţiile în care nu au avut loc festivităţi de deschidere şi de închidere. La această olimpiadă au  participat penru prima dată şi femeile.

În anul 1916 jocurile olimpice au fost anulate datorită Primului Război Mondial. Ediţia din anul 1920 a fost mutată de la Budapesta la Anvers, pentru că Ungaria a fost aliată cu Germania pe perioada războiului.

Jocurile Olimpice de Vară din anul 1924 au avut loc la Paris. Această ediţie a fost ultima sub conducerea lui Pierre de Coubertin. Ţările învinse în Primul Război Mondial nu au fost invitate să participle la olimpiadă. Pentru prima dată sportivii au fost reuniţi într-un sat olimpic.

În 1928, la Jocurile Olimpice de la Amsterdam a avut loc ceremonialul aprinderii flăcării olimpice.

Anul 1948 ne aduce o nouă ediţie a olimpiadei după o pauză de 12 ani. Această pauză a fost cauzată pe cel de-al Doilea Război Mondial.

În această vară Jocurile Olimpice vor avea loc la Paris. Este a treia  oară în istorie când acest oraş este gazda celei mai importante competiţii.

Jocurile Olimpice atrag milioane de oameni ca spectatori, fiind cea mai importantă competiţie de pe Terra. Ne  aşteptăm la noi recorduri, noi poveşti olimpice ce ne vor rămâne în minte întreaga viaţă. Se nasc eroi şi noi modele pentru viitorii campioni ce vor fi la următoarele ediţii ale Jocurilor Olimpice.

Participanţii la Jocurile Olimpice au fost împărţiţi în olimpici şi olimpioni. Cei care reuşeau să obţină o medalie au fost numiţi olimpici, iar participanţii olimpioni.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Cine va castiga campionatul?