Mascotele Jocurilor Olimpice ( 1972-2024)

Mascotele Jocurilor Olimpice

Jocurile Olimpice de vară se apropie cu paşi repezi. Toţi ochii ne sunt aţintiţi spre sportivi şi spre performanţele ce le vor realiza în perioada ce urmează. A venit momentul să ne îndreptăm atenţia, să lăsăm emoţiile pentru mai târziu, spre mascotele Jocurilor Olimpice ce ne fac de fiecare dată să zâmbim. Acele jucării de pluş, ne fac să zâmbim de fiecare dată, fie că suntem copii sau adulţi trecuţi de o anumită vârstă. Mascotele au în spate o poveste foarte interesantă, de obicei un simbol local, dar vom afla totul în cadrul acestui articol.

Prima idee de introducere a unei mascote ca simbol al jocurilor olimpice a aparţinut organizatorilor de la Munchen 1972. Numele primei mascot a fost WALDI, era un teckel, o rasă de câini foarte populară în Germania. Rolul lui Waldi a fost să prezinte atributele necesare pe care trebuie să le aibă un sportiv: rezistenţă, tenacitate şi agilitate. Varietatea de culori ce se găseau pe corpul lui Waldi, trebuiau să reprezinte steagul olimpic. Din motive politice de la acea veme nu au fost folosite negru şi roşu.

Povestea mascotelor de la Jocurile Olimpice a continuat cu Amik. Amik înseamnă castor într-o limbă indigenă din Canada. Pentru alegerea acestui nume a fost făcută o campanie foarte mare în Canada. Castorul este un animal foarte important pentru canadieni, astfel că alegerea lui ca mascot nu a fost întâmplătoare.

Moscova 1980. Misha

Pentru ediţia Jocurilor Olimpice desfăşurată în 1980 la Moscova a fost aleasă o mascot pe nume Misha. Aceasta simboliza un urs ce avea în jurul taliei o curea ce simboliza cele 5 cercuri olimpice. Aceasta ne arăta puterea ce trebuia să o aibă un sportiv ce concura la Jocurile Olimpice.

Vulturul Sam, haios şi prietenos a fost simbolul Olimpiadei de la Los Angeles. La creearea acestuia a contribuit şi Walt Disney. Pe pălărie avea steagul americii ce ne demostra faptul că făcea parte din cultura americană.

Hodori a fost tigrul ce a simbolizat Jocurile de la Seul din anul 1988. Această mascotă a fost aleasă din peste 2000 de idei. Tigrul simbolizează curajul şi nobleţea caracteristice poporului coreean. Pe capul acestei mascote, apare o pălărie tradiţională coreeană.

Barcelona 1992 a avut ca mascotă pe Cobi. Cobi a fost un câine pirinean umanizat. Numele acestuia a fost uşor de pronunţat în orice limbă. Pentru promovarea Jocurilor Olimpice a fost creat şi un serial  animat, ce îl avea în rolul principal pe Cobi.

Izzy a fost mascota olimpiadei de la Atlanta din anul 1996. Această mascotă a fost un produs al tehnologiei, fiind albastru şi a purtat pantofi de antrenament. A fost prezentat după încheierea Jocurilor Olimpice din anul 1992. Această mascotă nu reprezintă nci animal, nici obiect şi nici o figură umană.

Sydney 2000 a venit cu o prezentare inedită a mascotelor. Am avut 3 mascote foarte frumoase: un ornitorinc Syd, un kookaburra Olly şi un arici pe nume Millie. Aceastea au simbolizat apa aerul şi pâmântul.  Aceste animale sunt caracteristice faunei australiene.

În 2004 Jocurile Olimpice s-au întors acasă şi am avut parte şi de mascote minunate. Este vorba de Pvefos, numele zeului Apolli şi Atena care a fost zeiţa înţelepciunii. Acestea sunt frate şi soră şi simbolizează valorile olimpismului. Ele sunt inspirate din daidala, păpuşi tradiţionale greceşti.

Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying şi Nini au fost simbolurile jocurilor olimpice de la Beijing. Legarea celor 5 nume înseamnă Bine ati venit la Beijing. Toate cele 5 mascote formează Fuwa care înseamnă păpuşi de noroc. Fiecare mascotă reprezintă şi culoarea unuia dintre cele 5 culori olimpice.  Imaginile lor sunt reprezentate de un peşte, un urs panda, o antilopă tibetană, o rândunică şi o flacără olimpică.

Wenlock şi Londra 2012

Wenlock are un aspect metalic iar explicaţia este că a fost făcut din una din ultimele picături de oţel folosit pentru construcţia Stadionului Olimpic din Londra. Numele lui ne duce la istorie. Much Wenlock este un oraş din Shropshire unde se desfăşoară jocuri tradiţionale. Acestea au stat la baza ideii lui Pierre de Coubertin.

Rio 2016 şi mascota Vinicius

Aceasta a fost un amestec de animale braziliene. Reprezintă diversitatea poporului dar şi a culturii braziliene.

Miraitowa de la Tokyo din 2020 a reprezentat un viitor plin de speranţe pentru oamenii din întreaga lume. Această mascotă a întruchipat vechiul dar şi noul.

 

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Cine va castiga campionatul?