Roger Federer își anunță retragerea din tenis

Roger Federer
Facebook
Twitter
Email
Print

Legenda tenisului Roger Federer, supranumit „Maestrul elvețian”, a anunțat că își va pune capăt carierei decorate, care include 20 de titluri de Grand Slam la simplu, după Cupa Laver de la sfârșitul acestei luni.

A devenit o figură distinsă în istoria tenisului prin profesionalismul său, comportamentul rece, pe teren și în afara terenului și versatilitatea sa.

Cariera timpurie

Federer s-a născut pe 8 august 1981, la Basel, Elveția, din tatăl său elvețian-german, Robert Federer, și din mama sa din Africa de Sud, Lynette Federer.

Și-a făcut debutul profesionist la Swiss Open Gstaad din 1998 împotriva lui Lucas Arnold Ker, pierzând în primul tur.

Prima sa performanță uimitoare a fost la Campionatele de la Wimbledon din 2001, unde Federer, în vârstă de 19 ani, a învins de patru ori campion în apărare și lider al tuturor timpurilor de Grand Slam, Pete Sampras, într-un meci de cinci seturi pentru a ajunge în sferturile de finală. Englezul Tim Henman l-a eliminat pe Federer într-o departajare din setul al patrulea în sferturi.

Prima sa victorie de Grand Slam la simplu a fost la Wimbledon în 2003, unde l-a învins în finală pe australianul Mark Philippoussis.

Urcând în vârf

După titlul său de la Wimbledon din 2003, anul următor a fost fantastic pentru elvețian. El a câștigat Wimbledon, Australian Open și US Open învingându-l în finală pe Marat Safin, Andy Roddick și, respectiv, Lleyton Hewitt. A terminat anul clasat pe primul loc în lume.

În anul următor, după ce a pierdut în semifinala de la Australian Open în fața eventualului campion, Safin, și în semifinala Openului Francez cu eventualul campion, Rafael Nadal, Federer a câștigat titlurile de simplu la Wimbledon și la US Open, învingându-l pe Andy Roddick și Andre Agassi în finală. , respectiv.

În 2006, Federer a stabilit ștacheta mai sus pentru cel mai bun sezon din carieră, ajungând în finală în 16 din 17 turnee în care a participat și a câștigat 12 titluri de simplu în timpul sezonului.

Pe lângă pierderea în fața lui Nadal la finala de la Openul Francez din 2006, el a câștigat celelalte trei turnee de Mare șlem învingându-l pe Nadal în finala de la Wimbledon, pe Marcos Baghdatis la Australian Open și pe Roddick la US Open.

Sezonul următor a fost aproape identic pentru Federer în Grand Slam, deoarece a câștigat din nou trei dintre titlurile majore masculine și a devenit singurul jucător din istorie care a câștigat trei titluri majore de tenis într-un an timp de trei ani (2004, 2006, 2007).

El l-a eliminat pe Fernando Gonzalez la finala Australian Open din 2007, dar a pierdut în fața lui Nadal în finala Openului Francez.

Federer și Nadal s-au ciocnit din nou la Wimbledon în 2007. Într-una dintre cele mai mari finale din istoria turneelor, Federer a supraviețuit lui Nadal pentru victorie.

Probleme de sănătate, aur olimpic

2008 nu a început bine pentru Federer, deoarece a suferit de o criză prelungită de mononucleoză care i-a afectat jocul în primele luni ale anului.

În ciuda câștigării titlului de simplu la US Open împotriva lui Andy Murray, Federer a fost eliminat de Nadal la French Open și la Wimbledon. De asemenea, a pierdut în semifinalele de la Australian Open în fața eventualului câștigător Novak Djokovic.

Federer și compatriotul Stan Wawrinka au cucerit aurul la dublu masculin la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008 într-un meci împotriva suedezilor Simon Aspelin și Thomas Johansson.

La sfârșitul anului 2008, a suferit o accidentare la spate.

Federer a atins o altă realizare istorică în 2009, când a câștigat primul său titlu de simplu la Openul Franței, împotriva Suediei Robin Soderling, care l-a eliminat pe arhirivalul său Nadal în turul al patrulea. El a finalizat un „Career Slam” cu acea realizare – câștigând toate cele patru majore cel puțin o dată.

La Wimbledon 2009, l-a învins pe Roddick în finală pentru a câștiga al șaselea titlu și a încheiat sezonul pe locul nr. 1 pentru a cincea oară în carieră.

Până la victoria sa de la Wimbledon din 2012 împotriva lui Julien Benneteau al Franței, Federer nu a câștigat nicio competiție majoră, cu excepția titlului de simplu Australian Open din 2010 împotriva britanului Andy Murray.

A câștigat argintul la simplu masculin la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, după ce a pierdut în finală cu Murray.

A ajuns la a 300-a săptămână la nr. 1 în același an.

Scădere în clasament, vânt secund

Federer nu a putut câștiga niciun titlu major în anii care au urmat din cauza luptei accidentate. S-a întors cu mâinile goale de la finala US Open și Wimbledon din 2015.

Al doilea vânt a început cu titlul Australian Open din 2017 împotriva lui Nadal.

Apoi a câștigat al optulea titlu la Wimbledon învingându-l pe croatul Marin Cilic în finala din 2017. Cei doi rivali s-au ciocnit din nou în finala Australian Open 2018, unde Federer a fost învingător și a marcat al 20-lea titlu de Grand Slam al său.

În 2019, Roger Federer a obținut al 100-lea titlu, a câștigat al 1200-lea meci și a ajuns la a 12-a finală de la Wimbledon, dar nu a putut să obțină nicio competiție majoră.

Din nou, luptându-se din cauza accidentărilor în amurgul carierei sale, ocazional nu a intrat în turnee majore până când în cele din urmă și-a anunțat retragerea pe 15 septembrie pe Twitter, la vârsta de 41 de ani.

Stil de joacă, moștenire

Federer este renumit pentru versatilitatea sa. El este privit ca un jucător cu toate terenurile.

Viteza lui, stilul fluid, plasarea excepțională a loviturilor și loviturile puternice și precise l-au ajutat să devină unul dintre cei mai buni de pe teren.

Comportamentul său rece și controlul emoțional, mai ales în ultimele etape ale carierei sale, au fost un element caracteristic pentru un jucător de calibrul său.

Smash-ul cu backhand, skyhook, half-voley, jump smash (slam dunk) și SABR – Sneak Attack By Roger, un atac cu jumătate de volei pe al doilea serviciu al adversarului – sunt alte elemente rare ale jocului său.

Federer este foarte popular și considerat de mulți unul dintre cei mai mari jucători ai tuturor timpurilor.

În 2003, a înființat Fundația Roger Federer pentru a ajuta copiii defavorizați și pentru a le promova accesul la educație și sport.

Tennis.com l-a enumerat drept cel mai mare jucător masculin al erei Open în 2018.

În 2021, Serena Williams, considerată una dintre cele mai mari jucătoare din istorie, l-a descris drept un „geniu” și „cel mai mare”.

Avea mai multe porecle, printre care „Federer Express” (prescurtat la „Fed Express” sau „FedEx”), „Swiss Maestro” și „King Roger”.

Basel a inaugurat un tramvai numit „Federer-Express” în octombrie 2021.

Ultimele stiri

Pe acelasi subiect

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Cine va castiga campionatul?