România la Campionatul European (1984-2024)

România la Campionatul European (1984-2024)

Numărăm saptămânile, zilele şi orele până când va debuta România la Campionatul European. Ne aşteaptă o vară plină de fotbal. Campionatul European reprezintă o sărbătoare a fotbalului, iar în timpul acetuia, toţi ochii noştri o să fie aţintiţi spre Germania. Naţionala noastră o să fie într-o grupă cu Belgia, Slovacia şi nou venita Ucraina.  În fiecare meci vom avea şanse şi vom juca cu determinare până în ultimul minut.

O să vorbim despre participările României la Campionatul European. Tricolorii au avut generaţii de mari fotbalişti care au ajuns să joace la Euro.

EURO 1984

Echipa Națională din anul 1984 prezentă la Campionatul European de Fotbal/ Foto: Getty Images
Echipa Națională din anul 1984 prezentă la Campionatul European de Fotbal/ Foto: Getty Images

Prima participare a ţării noastre la un Campionat European a fost în anul 1984. Acel turneu s-a desfăşurat în Franţa şi au participat doar 8 echipe. România era atunci una dintre forţele Europei fiind prezentă printre primele 8 naţionale.

Echipa noastră la turneul final din 1984 a fost repartizată într-o grupă din care mai făceau parte formaţiile Spania, Portugalia şi Germania de Vest. În primul meci al nostru desfăşurat la Euro am obţinut şi primul rezultat pozitiv. Am remizat cu Spania,  scor 1-1, echipă ce avea să obţină locul al doilea, pierzând finala cu Franţa. Golul echipei noastre a fost marcat de Boloni. În echipa noastră se regăseau nume precum: Cămătaru, Rednic, Klein sau Ştefănescu.

Al doilea joc al României de la acest turneu a fost contra  Germaniei. În acel meci nu am putut face faţă lui Rudi Voller, care a marcat de 2 ori în poarta noastră. Patrida s-a încheiat cu scorul de  2-1 pentru Germania, iar noi a reuşit să marcăm prin Coraş. Al treilea meci al României la Euro 1984 ne-a adus o nouă înfrângere. 0-1 în faţa Portugaliei, care era o formaţie extrem de puternică.  După aceste rezultate România s-a clasat pe poziţia a 4-a a clasamentului.

EURO 1996

Echipa Națională din anul 1996 prezentă la Campionatul European de Fotbal/ Foto: Getty Images
Echipa Națională din anul 1996 prezentă la Campionatul European de Fotbal/ Foto: Getty Images

Campionatul European din anul 1996 desfăşurat în Anglia a reprezentat o  reală sărbătoare pentru întreg continentul. Este prima dată când la Euro participă 16 echipe repartizate în 4 grupe. Naţionala României a făcut parte din grupa B alături de Franţa, Spania şi Bulgaria.  Românii aveau speranţe mari după ce în urmă cu doi ani am ocupat locul al 6-lea la mondialul american. În primul joc de la Euro 96 am pierdut cu scorul de 0-1 în faţa Franţei.

Naţionala franceză a reuşit să ne învingă şi în preliminarii la Bucureşti şi iată că au făcut-o şi la Newcastle. Urma meciul cu Bulgaria, unul pe care îl tinem minte şi acum, chiar dacă am pierdut. În acel meci Dorinel Munteanu a lovit transversala porţii bulgare, după care a depăşit linia porţii, şi avea să revină în teren. Gol, perfect valabil, dar cu acest lucru arbitrul nu a fost deacord. Astfel România suferea a doua înfrângere şi era eliminată de la Euro. A urmat partida cu Spania pe care aveam să o pierdem. La acest turneu final, s-a aplicat pentru prima dată regula golului de aur.

Pentru următoarea calificare nu a trebuit să aşteptăm foarte mult. Peste 4 ani la turneul desfăşurat în Belgia şi Olanda tricolorii au fost prezenţi şi au obţinut cea mai mare performanţă a noastră la Euro. Am fost repartizaţi într-o grupă de foc cu alături de Portugalia, Anglia şi Germania. În meciul de debut am jucat contra Germaniei. După un gol rapid al lui Viorel Moldovan,  a urmat golul egalizator al nemţilor marcat de Scholl în minutul 25. Până la final nu s-a mai marcat.

Al doilea meci urma să fie unul cu ghinion pentru noi. După ce am rezistat în faţa Portugaliei, Costinha avea să marcheze golul de 0-1 în minutul 94. Nu mai era nimic de făcut, aşa că ne-am recunoscut înfrânţi. Al treilea meci a fost unul de referinţă în istoria României. Aveam să întâlnim Anglia în meci decisiv. Partida avea să înceapă perfect  pentru noi şi Chivu a marcat pentru 1-0. Până la pauză englezii au marcat prin Shearer şi Owen, intrând la cabine cu avantaj. Dorinel Munteanu ne-a reprins speranţele şi a marcat imediat după pauză. Golul decisiv care avea să ne ducă în sferturi a venit în minuul 89, fiind marcat de Ganea şi astfel ne-am impus cu 3-1 în faţa Angliei.

În sferturile de finală am întâlnit Italia, o formaţie mult prea puternică pentru noi. Peste 6 ani Italia avea să fie campioană mondială. Totti şi Inzaghi aveau să ne marcheze golurile cu care eram eliminaţi de la Euro 2000. O poveste frumoasă care sperăm să se repete.

UURO 2008

Echipa Națională din anul 2008 prezentă la Campionatul European de Fotbal/ Foto:  site FRF
Echipa Națională din anul 2008 prezentă la Campionatul European de Fotbal/ Foto: site FRF

Euro 2008 a însemnat o altă poveste frumoasă pentru fotbalul românesc. După o calificare minunată, România  a fost repartizată într-o grupă foarte dificilă cu Olanda, Italia şi Franţa. În primul meci de la Euro 2008, România a remizat cu Franţa, scor 0-0. Acel meci a fost unul închis fără mari ocazii de gol. A urmat meciul cu Italia în care România a făcut un meci foarte mare. Italia venea din postura de Campioană Mondială şi avea nevoie de cele 3 puncte puse în joc. După pauză Mutu a marcat în poarta lui Buffon şi a adus ţara noastră în avantaj. Panucci la doar un minut după acest gol a egalat. 1-1 avea să fie rezultatul final.  În urma celui de-al treilea meci, a fost eliminaţi de la Euro 2008. Nu am putut rezista Olandei şi am pierdut cu naţionala batavă în urma golurilor marcate de Huntelaar şi Van Persie.

EURO 2016

Echipa Națională din anul 2016 prezentă la Campionatul European de Fotbal/ Foto: Profimedia
Echipa Națională din anul 2016 prezentă la Campionatul European de Fotbal/ Foto: Profimedia

Euro 2016 a reprezentat un turneu de care ne aducem aminte cu mândrie şi azi. În urma tragerii la sorţi am avut şansa de a juca meciul de deschidere la Paris pe Stade de France contra ţării gazde a turneului, Franţa. Giroud a marcat pentru francezi, iar Bogdan Stancu avea să egaleze din penalty.

În minutul 89 al acelui meci Payet a marcat în urma unui fault la Tătăruşanu, dar care nu a fost sanctionat de arbitru. După un joc memorabil, România a pierdut în faţa Franţei. Urma partida cu Elveţia în care ne-am pus mari şanse. Începutul meciului a fost unul bun pentru noi, Bogdan Stancu ne-a adus în avantaj. Pe parcursul celei de-a doua reprize, elveţienii ne-au egalat şi partida s-a încheiat cu scorul de 1-1. În partida contra Albaniei ne-am pus speranţele unei victorii. Naţionala noastră nu s-a regăsit şi a făcut un joc foarte modest. Am pierdut în faţa Albaniei cu scorul de 0-1 şi am încheiat grupa pe ultima poziţie.

EURO 2024

Echipa Națională din anul 2024 prezentă la Campionatul European de Fotbal/ Foto:  Getty Images
Echipa Națională din anul 2024 prezentă la Campionatul European de Fotbal/ Foto: Getty Images

Povestea României la Campionatul European continuă şi după turneul din Germania sperăm să scriem o poveste şi mai lungă şi mai frumoasă. Hai România!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Cine va castiga campionatul?