Românii la Jocurile Olimpice

Românii la jocurile olimpice

Fiecare român a trăit alături de  sportivi emoţiile de la Jocurile Olimpice. Ţara noastră are o istorie bogată în participările ce le-a avut la Jocurile Olimpice. Sportivii noştri au fost mereu în frunte şi ne-au făcut mândri că suntem români. În cadrul acestui articol o să vorbim despre cei românii care au participat la cea mai importantă competiţie ce se desfăşoară din 4 în 4 ani.

Cel care a deschis calea românilor pentru participarea la olimpiadă a fost Gheorghe Alexandru Plagino. Acesta a reprezentat ţara noastră la olimpiada de la Paris din anul 1900. El a obţinut poziţia a 13 a clasamentului în proba de talere de la tir. La momentul respectiv nu ştia că va rămâne în istorie ca fiind primul român prezent la Jocurile Olimpice. Alexandru Plagino a provenit dintr-o familie boierească.

Următoarea participare românească la Olimpiadă a avut loc abia în anul 1924, atunci când Jocurile Olimpice au avut loc tot la Paris. Aceasta a fost o participare cu noroc pentru noi deoarece a venit şi prima medalie din istorie pentru ţara noastră.Echipa de rugby a obţinut medalia de bronz.

În anul 1936 a venit rândul Berlinului să organizeze Jocurile Olimpice. Acum delegaţia româniei a fost formată din 54 de atleţi. Henri Rang este un simbol al acestei Olimpiade pentru România deoarece el s-a întors în ţară cu medalia de argint. A reuşit această performanţă la echitaţie în proba de sărituri peste obstacole.

Olimpiada de la Helsinki din 1952 este una ce rămâne în istorie pentru noi. Iosif Sârbu este numele sportivului de care se leagă amintirile noastre. El a reuşit să obţină prima medalie de aur a României la Jocurile Olimpice. A fost obţinută la tir în proba de puşcă calibru mic 40 de focuri.

Melbourne 1956 a fost o olimpiadă ce a adus multe medalii ţării noastre. Sportivii români au obţinut în total 13 medalii şi au reuşit să se claseze pe poziţia a 9-a în clasamentul pe medalii. Aceasta a fost o poziţie onorabilă pentru noi.

Iolanda Balaş ne-a făcut să ne simţim mândri că suntem români, obţinând prima medalie de aur a atletismului românesc în cadrul olimpiadei de la Roma din 1960. Ea  a concurat în proba de săritură în înălţime.

La Tokio în 1964 Iolanda Balaş, Mihaela Peneş şi Lia Manoliu au dus atletismul românesc pe cele mai înalte culmi ale performanţelor olimpice.

În anul 1968 la Ciudad de Mexico şi-a făcut apariţia unul dintre cei mai mari sportivi români, Ivan Patzaichin. Acesta a obţinut, alături de Serghei Covaliov la Kaiac canoe, una dintre cele 4 medalii de aur de la aceste Jocuri Olimpice ale României.

Jocurile Olimpice de la Montreal este și va rămâne în istoria României

Nadia Comăneci în data de 18 Iulie 1976 la Montreal/ Foto: FOTOGRAFIE DE THE CANADIAN PRESS / ASSOCIATED PRESS
Nadia Comăneci în data de 18 Iulie 1976 la Montreal/ Foto: FOTOGRAFIE DE THE CANADIAN PRESS / ASSOCIATED PRESS

Montreal 1976 este olimpiada pe care orice român o ţine minte indiferent de vârstă. În întreaga lume această competiţie este asimilată cu numele Nadiei Comăneci. La aceste Jocuri Olimpice Nadia a obţinut 7 note de 10, unic în istoria gimnasticii.

Nadia Comăneci şi Ivan Patzaichin şi-au demonstart forţa şi la olimpiada de la Moscova din anul 1980 reuşind să obţină pentru România multe medalii de aur.

Delegația României în 1984 pe aeroport/ Foto: site ElitaRomâniei.ro
Delegația României în 1984 pe aeroport/ Foto: site ElitaRomâniei.ro

Los Angeles 1984 este o Olimpiadă pe care nu o putem uita. România a obţinut la această ediţie 53 de medalii şi ne-am clasat la total pe locul al doilea în spatele Statelor Unite ale Americii. De asemenea gimnastica ritmică din România obținuse ce-a mai importantă medalie olimpică prin Doina Stăiculescu. Aceasta clasându-se pe locul doi. Din acel an olimpic, nici-o gimnastă ritmică nu a mai reușit o astfel de performanță până în prezent.

Los Angeles, CA – 1984: Doina Stăiculescu, Women’s gymnastics competition, Pauley Pavilion, at the 1984 Summer Olympics, August 1, 1984. (Photo by Steve Fenn /ABC via Getty Images)
Los Angeles, CA – 1984: Doina Staiculescu, Women’s gymnastics competition, Pauley Pavilion, at the 1984 Summer Olympics, August 1, 1984. (Photo by Steve Fenn /ABC via Getty Images)

Participarea României la Barcelona în anul 1992 este legată de numele Elisabetei Lipă şi a Laviniei Miloşovici care ne-au adus multe bucurii prin medaliile obţinute.

Despre olimpiada de la Sydnei din anul 2000 ne aducem aminte despre performanţele reuşite de Marius Urzică, Gabriela Szabo dar şi despre Andreea Răducan care a pierdut medalia de aur datorită unui scandal de dopaj.

În anul 2004 jocurile olimpice de vară s-au întors acasă, la Atena. Canotajul, gimnastica şi înnotul ne-au făcut mândri că suntem români.

La Beijing în 2008 ne-am întors cu 4 medalii dar de care ne aducem aminte cu bucurie de foecare dată.

Londra 2012 a însemnat două medalii de aur pentru delegaţia noastră obţinute prin Sandra Izbaşa şi Alin Moldoveanu.

Echipa de spadă feminin a reuşit să nu ne lase fără medalie la Rio de Janeiro în anul 2016.

La Tokyo din noi o singură medalie de aur pentru noi obţinută la canotaj.

Acum a venit rândul Parisului şi sperăm ca zestrea noastră de medalii să fie una cât mai bogată. Noi trebuie să fim alături de sportivii noştri să le transmitem energie şi putere.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Cine va castiga campionatul?