Unul dintre cei mai buni atacanți ai epocii sale: Karim Benzema

Karim Benzema
Facebook
Twitter
Email
Print

Francezul, de cinci ori câștigător al Ligii Campionilor, adaugă Balonul de Aur 2022 în camera sa cu trofee

Atacantul francez decorat de la Real Madrid, Karim Benzema, a adăugat luni premiul Balonul de Aur (Balonul de Aur) 2022 în sala sa de trofee. În ciuda vârstei înaintate, performanța francezului de 34 de ani pare să se îmbunătățească cu fiecare an care trece.

Karim Benzema
Karim Benzema

Primele zile

Jucătorul de origine algeriană Karim Mostafa Benzema s-a născut la Lyon, Franța, pe 19 decembrie 1987. S-a alăturat Academiei Olympique Lyon la vârsta de 9 ani. În 2005, la vârsta de 18 ani, a fost promovat la echipa de seniori din Lyon, care era o forță dominantă în Liga 1 atunci.

A câștigat patru titluri consecutive în Liga Franței între 2005 și 2008 cu Lyon și a părăsit clubul după ce a marcat 66 de goluri și a făcut 27 de pase decisive în 148 de meciuri.

Los Galacticos

Noul său club a fost unul dintre cele mai bune din lume, puterea spaniolă Real Madrid. S-a alăturat Los Merengues în vara anului 2009, alături de doi superstaruri, Cristiano Ronaldo și Kakă, pentru a da startul celei de-a doua epoci Los Galacticos la Real Madrid.

Los Galacticos a fost un nume pe care mass-media și fanii l-au dat lui Real Madrid în perioada în care echipa a achiziționat câțiva jucători cei mai talentați și celebri la nivel global. Prima epocă, între 2000 și 2006, a inclus transferuri mari precum Luis Figo, Zinedine Zidane, David Beckham și Ronaldo.

Adaptarea lui la noua sa echipă nu a fost ușoară, dar și-a arătat calitatea în faimoasa echipă a lui Jose Mourinho din 2011-12, care a câștigat titlul La Liga cu goluri și puncte record. Stilul de joc altruist al lui Benzema și armonia de neegalat cu trio-ul de atac al lui Real – Ronaldo, Di Maria, Mesut Ozil – au ajutat abilitățile de marcare deja decorate ale echipei. A marcat 32 de goluri și a făcut 19 pase decisive în 52 de meciuri în acel sezon.

Suspendarea echipei naționale

Cariera echipei naționale a lui Benzema a avut un impact masiv în 2015.

Coechipierul său de la Naţionala Franţei, Mathieu Valbuena, a fost şantajat cu o înregistrare care conţinea imagini nepotrivite, iar unul dintre şantajişti s-a zvonit că ar fi unul dintre vechii prieteni ai lui Benzema.

Karim a fost judecat și condamnat pentru că ar fi ajutat la șantaj. Drept urmare, a fost suspendat de la echipa națională a Franței până în 2020 și nu s-a putut alătura prietenilor săi când aceștia au participat la Cupa Mondială FIFA 2018. Mai târziu, el a susținut că suspendarea lui îndelungată a fost legată mai mult de descendența sa algeriană și de faptul că este musulman decât de procesul său de judecată.

El l-a criticat pe atunci premierul francez Manuel Valls, care a negat posibilitatea revenirii sale la echipa națională și l-a acuzat pe Benzema că nu este un exemplu bun. El a scris: „12 sezoane în care sunt profesionist: 541 de meciuri jucate 0 cartonașe roșii 11 cartonașe galbene!!! Și unii vorbesc despre exemplaritatea mea???” în contul său de Twitter. El a fost rechemat în echipa Franței în 2020 și a câștigat UEFA Nations League 2021 alături de compatrioții săi.

Carieră de succes în club

Karim Benzema
Karim Benzema

Cariera lui Benzema la echipa națională a fost suspendată, dar cariera lui la club a fost o altă poveste. A câștigat experiență și părea să devină mai bun cu fiecare an care trecea. A devenit asistentul perfect al lui Ronaldo timp de mai multe sezoane, iar duoul l-a ajutat pe Real Madrid să obțină patru titluri UEFA Champions League (2014, 2016, 2017, 2018) și două titluri La Liga (2012, 2017).

După plecarea superstarului portughez la Juventus în 2018, Benzema a devenit principala armă de atac a echipei Real Madrid. El a marcat peste 60 de goluri în următoarele trei sezoane și a devenit cel mai bun marcator în UEFA Champions League 2022, cu 15 goluri.

Stil de joacă

Karim Benzema nu a fost niciodată cel mai atletic fotbalist și cel mai mult a suferit din cauza îngrășării rapide, cu excepția ultimilor câțiva ani ai carierei sale.

Cu toate acestea, calitățile sale au fost suficient de bune pentru a fi numit unul dintre cei mai buni atacanți ai epocii sale. Creativitatea, priceperea, rapiditatea, agilitatea și capacitățile sale aeriene au fost cele mai benefice calități ale francezului.

Una dintre cele mai importante trăsături ale sale este considerată a fi capacitățile sale altruiste de joc, ceea ce este cel mai neașteptat de la un jucător de calibrul său. Managerul portughez Jose Mourinho a folosit bine această trăsătură a lui, a construit un cvartet de atac mortal care îl includea, iar echipa a câștigat un campionat record din La Liga în 2012.

Moştenire

Karim Benzema este al doilea golgheter din istoria lui Real Madrid, cu 328 de goluri, după fostul său coechipier Cristiano Ronaldo, care a marcat 450.
Francezul decorat a obținut cinci uimitoare UEFA Champions League (2014, 2016, 2017, 2018, 2022), patru La Liga. titluri (2012, 2017, 2020, 2022), patru Cupe Mondiale a Cluburilor FIFA (2014, 2016, 2017, 2018) cu Real Madrid și patru titluri consecutive în Ligue 1 între 2005 și 2008 cu Olympique Lyon.

El a primit Balonul de Aur 2022, cel mai prestigios premiu individual pe care îl poate obține un fotbalist. El a devenit al doilea cel mai în vârstă jucător care a câștigat premiul la 34 de ani, în urma câștigătorului din 1956, Stanley Matthews, care a câștigat premiul la 41 de ani.

Are 37 de goluri în 97 de selecții pentru Franța și a câștigat UEFA Nations League 2021 cu ei.

Atacantul veteran a fost desemnat și Jucătorul Masculin UEFA din 2022.

Controverse

Cariera lui Benzema a avut și unele controverse de-a lungul anilor.
În 2006, Benzema a atras unele critici pentru comentariile sale despre alegerea sa la echipa națională. El a spus că țara sa natală, Algeria, este în inima lui, dar că jocul pentru Franța este „mai sportiv”.

În 2015, a fost judecat și condamnat pentru că ar fi ajutat la șantajul coechipierului său Mathieu Valbuena și suspendat din echipa națională pentru cinci ani.

Ultimele stiri

Pe acelasi subiect

Sondaj de opinie
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Cine va castiga campionatul?