Viața și moștenirea legendei tenisului Serena Williams

legenda tenisului Serena Williams
Facebook
Twitter
Email
Print

Serena Williams este de așteptat să își ia rămas bun de la tenis după ce a făcut aluzie despre pensionare în august într-un eseu personal pe care l-a scris pentru Vogue – o revistă lunară americană de modă și stil de viață.

Icoana tenisului feminin – cu 23 de titluri de Grand Slam și patru aurii olimpice – exuberează încredere și a fost întotdeauna un avocat al egalității.

Mulți cred că Williams, care a fost eliminat de la US Open 2022 după ce a pierdut în fața Ajla Tomljanovic în runda a 4-a, va renunța după turneu. 

Williams s-a născut pe 26 septembrie 1981, în Saginaw, Michigan. Familia ei s-a mutat în Compton, California, unde a început să joace tenis la vârsta de patru ani.

Williams și sora ei, Venus Williams, au fost antrenate de tatăl lor Richard Williams.

Când avea nouă ani, familia ei a decis să se mute din nou la West Palm Beach, Florida, pentru a putea fi pregătită mai profesional de antrenorul de tenis Rick Macci.

În 1995, la vârsta de 14 ani, a participat la primul ei eveniment profesional, Bell Challenge, în Quebec. În ciuda dorinței părinților ei ca ea să aștepte până la 16 ani, ea a câștigat două meciuri înainte de a pierde cu Annie Miller în primul tur de calificare.

Ea a câștigat primele titluri semnificative în 1998 cu partenerul ei din Belarus Max Mirnyi, câștigând dublu mixt la Wimbledon și US Open.

În 1999, ea și-a câștigat primul titlu profesionist de simplu învingând-o pe franceză Amelie Mauresmo în finala Open Gaz de France.

Titluri majore cu sora ei, Venus

Williams și-a câștigat titlul de Grand Slam la simplu, învingând-o pe numărul 1 mondial de atunci, Martina Hingis, în finala US Open din 1999. Cu această victorie, ea a făcut istorie devenind a doua femeie afro-americană, după Althea Gibson în 1958, care a câștigat un turneu de simplu de Grand Slam.

Williams a câștigat și titlul de dublu feminin la US Open din 1999, alături de sora ei, după ce a învins duo-ul Chanda Rubin-Sandrine Testud în finală.

În același an, surorile Williams au câștigat și titlul de dublu feminin de la French Open, învingându-l în finală pe duoul Martina Hingis-Anna Kournikova.

Williams a început anul 2000 cu câteva înfrângeri surpriză și accidentări, dar a câștigat titlul de dublu feminin la Wimbledon împreună cu sora ei. Ea a pierdut în fața surorii ei în semifinalele de simplu ale turneului.

Ea a câștigat prima ei aurul olimpic împreună cu sora ei la dublu feminin la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, învingând Țările de Jos.

Duo-ul dinamic a finalizat un „Marele șlem al carierei” – câștigând toate cele patru titluri majore de dublu feminin – prin dublu feminin la Australian Open 2001.

Williams a terminat 2001 ca nr. 6 pentru al doilea an consecutiv.

„Serena Slam”

După ce nu a reușit să ajungă în mai multe finale de Grand Slam, Williams a câștigat pentru prima dată Wimbledon în 2002, învingându-și sora în finala de simplu feminin și s-a clasat pe locul 1 mondial pentru prima dată.

Surorile Williams au luat pentru a doua oară la Wimbledon, 2002, dublu feminin.

Williams a continuat să câștige și US Open din 2002, câștigând din nou împotriva surorii ei în finală.

La Australian Open din 2003, ea a marcat un alt moment istoric, devenind a cincea femeie care deține simultan toate titlurile de Grand Slam la simplu, numită „Serena Slam” de presă, după ce a învins-o pe Venus în finala de simplu feminin.

Surorile s-au mai ciocnit încă o dată în finala probei de simplu feminin de la Wimbledon din 2003, iar Williams a plecat învingător încă o dată.

Leziuni, vânt secund

După Wimbledon din 2003, Williams a suferit o intervenție chirurgicală la tendonul cvadricepsului de la genunchi. Ea s-a clasat pe locul 7 în lume, dar nu a putut lua niciun turneu de Mare șlem în 2004.

În același an, Williams a fost lovit de o pierdere personală. Sora ei vitregă Yetunde Price a murit într-o împușcătură.

În 2005, ea a revendicat titlul de simplu feminin de la Australian Open, dar ar trebui să aștepte încă doi ani pentru o altă victorie de Grand Slam.

În ciuda faptului că a fost considerat neconform de mulți și a participat ca neseminat din cauza clasamentului nr. 81, Williams a șocat pe toată lumea câștigând titlul de simplu Australian Open 2007, învingând-o pe favorita turneului, Maria Sharapova, cu 6–1, 6–2 în finală.

După turneu, Williams a suferit unele leziuni la genunchi, la mușchi și la dinte.

În 2008, a ajuns în finala de simplu de la Wimbledon, dar de data aceasta a pierdut cu Venus. Apoi, la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008, dublu feminin, surorile Williams au revendicat aurul.

Ea a continuat să câștige titlul de simplu US Open din 2008 și sa clasat pe locul nr. 1 pentru prima dată din 2003.

La Australian Open 2009, ea a câștigat două trofee, câștigând la simplu feminin și la dublu feminin cu Venus Williams. Ea devine, de asemenea, liderul din toate timpurile pentru cariera cu premii în bani în sportul feminin.

În 2009, la Wimbledon, o altă finală a surorilor Williams s-a încheiat cu victoria ei și ea a obținut al 11-lea titlu de Grand Slam la simplu. Apoi, surorile au făcut echipă pentru a câștiga titlul de dublu feminin de la Wimbledon pentru al doilea an consecutiv.

Cei doi au câștigat al 10-lea titlu la dublu la US Open din 2009, dar Williams a pierdut în fața lui Kim Clijsters pe fondul controverselor care au implicat strigăte la un judecător de linie.

Williams a terminat 2009 clasamentul nr. 1 pentru a doua oară în carieră.

Ea a rămas oarecum tăcută până în 2012, când a câștigat un alt trofeu de simplu la Wimbledon, cu un record de 24 de ași de către o femeie în finală și a marcat cei mai mulți ași realizati de un jucător de tenis în timpul turneului.

Apoi a dominat Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, cucerind medalii de aur atât la simplu, cât și la dublu feminin, aceasta din urmă alături de sora ei.

Williams a câștigat trei titluri consecutive de simplu feminin la US Open în 2012, 2013 și 2014. În 2013, a devenit cel mai bătrân numărul 1 mondial din istoria WTA la vârsta de 31 de ani.

Williams a mai obținut cinci titluri de simplu; la Wimbledon (2015, 2016), la French Open (2015), la Australian Open (2015, 2017) și un titlu la dublu cu Venus în 2016 la Wimbledon până când și-a născut fiica, Alexis Olympia Ohanian Jr. în 2017.

Apoi s-a întors la tenis pentru a deveni vicecampioana în alte patru finale de Grand Slam; de două ori la Wimbledon (2018, 2019) și de două ori la US Open (2018, 2019).

După ce anunțul ei de retragere care a sugerat că „evoluează din tenis, spre alte lucruri care sunt importante pentru mine”, în august, US Open 2022 este numit ultimul turneu al tânărului de 40 de ani.

Controverse, activism

Au existat zvonuri că tatăl lor repara meciurile dintre cele două surori.

La Indian Wells din 2001, Venus Williams, care trebuia să joace împotriva surorii ei în semifinale, s-a retras, invocând o accidentare. În finala împotriva belgianei Kim Clijsters, mulțimea a huiduit-o pe Serena Williams când a ieșit să joace și a continuat să o huiduie intermitent pe tot parcursul meciului, chiar și la ceremonia de premiere după victoria ei.

Săptămâna următoare, tatăl lor a susținut că i-au fost făcute comentarii rasiste în tribune și a cerut scuze oficiale de la directorul turneului. După ce aceste pretenții și cereri au fost respinse de oficiali, ambele surori au decis să boicoteze Indian Wells Masters. Williams și-a încheiat boicotul în 2015, iar Venus și-a încheiat boicotul ei în 2016.

Williams a fost suspendată de la US Open 2010 sau de la alte evenimente de Grand Slam ca urmare a unui comportament nesportiv – și-a trântit racheta pe teren după ce a pierdut primul set și a țipat la o femeie de arbitru – în runda semifinală a US Open din 2009 împotriva lui Kim Clijsters.

Williams a fost implicată în schimbarea socială de-a lungul carierei sale. Ea a folosit în principal rețelele sociale ca mijloc de exprimare a opiniilor sale. Ea a susținut în mod deschis mișcarea Black Lives Matter.

Williams a scris odată o scrisoare deschisă despre egalitatea de gen și luptele ei ca femeie în tenis pentru o revistă în 2016.

Asociația Națională pentru Avansarea Oamenilor de culoare (NAACP) l-a onorat pe Williams cu Premiul Președintelui în 2003.

Ea a desfășurat activități filantropice în mai multe țări africane prin intermediul Fundației Serena Williams.

Moștenire, stil de joc

Williams este considerată de mulți drept una dintre cele mai bune jucătoare de tenis din era Open. Are 23 de titluri de Grand Slam și a rămas în fruntea clasamentului mondial timp de 318 săptămâni.

În 2018, legenda elvețiană a tenisului Roger Federer a spus că jucătorul care probabil a avut cel mai bun caz pentru tenis „Greatest Of All Time”, bărbat sau femeie, a fost Williams.

Jocul lui Williams este centrat pe serviciul ei puternic și loviturile de teren puternice. Ea poate fi definită ca o bază agresivă. Williams are un stil de joc cu risc ridicat.

Ea a servit odată un as de 128,6 mph (207 km/h), care a fost înregistrat ca al treilea cel mai rapid serviciu din istoria WTA.

Revenirea ei agresivă a serviciului, atletismul și forța mentală este considerată remarcabilă de mulți.

Mulți colegi, printre care Naomi Osaka și Coco Gauff, au lăudat-o pe Williams și au spus că nu ar juca tenis dacă nu ar fi ea.

King Richard, un film biografic bazat pe viața lui Richard Williams, a fost lansat în 2021. Will Smith, care l-a portretizat pe tatăl surorilor Williams în film, a câștigat cea mai bună interpretare a unui actor într-un rol principal la Premiile Oscar din 2022.

Ultimele stiri

Pe acelasi subiect

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Cine va castiga campionatul?